Tratado de Alcanhiças

L tratado de Alcanhiças (an castelhano, Alcañices) fui assinado antre ls soberanos de Lion i Castielha, Fernando IV (1295-1312), i de Pertual, D. Dunis (1279-1325), a 12 de setembre de 1297, na poboaçon leonesa-castelhana de Alcanizes. L tratado fazie parte dua stratégia defensiba de l rei D. Dunis.

Por el se restablecie la paç, fixando-se ls lemites frunteiriços antre ls dous reinos. An troca de dreitos pertueses mos nas tierras raianas de Aroche i de Aracena, passában pa la posse defenitiba de Pertual:

Campo Maior

Oulibença (hoije admenistrada por Spanha, ber Queston de Oulibença)

Ouguela

San Félix de ls Galegos (hoije na posse de Spanha)

I an troca de dreitos pertueses ne ls domínios de Aiamonte, Sparregal, Ferreira de Alcántara i Balença de Alcántara, i outros lugares ne ls Reinos de Lion i de Galiza, era reconhecida la posse pertuesa de las chamadas tierras de Riba-Cóa, que cumprendian las seguintes poboaçones i respetibos castielhos:

Almeida

Alfaiates

Castielho Buono

Castielho Melhor

Castielho Rodrigo

Monforte

Sabugal

Bilar Maior

Ua berson de l tratado, cujo eisemplar an Castelhano hoije se ancontra depositado ne l Arquibo Nacional de la Torre de l Chimpa, ancontra-se trascrita por Rui de Pina na Crónica de El-Rei D. Dinis. Ne l seclo XIX, l'ouriginal fui publicado pul Visconde de Santarén (1846).

Ambora na fórmula d'ancerramiento seia anformada la dataçon cumo Era de mil trezientos trinta i cinco annos, recorde-se que la referida ye la de la Era de César, bigente a la época daqueles soberanos, eiquibalente a 1297 ne l'atual calendairo griegoriano.

Quatro Territórios que fúrun perdidos por Pertual ó ancontran-se pendentes de delimitaçon: Salbaterra de l Minho, San Félix de ls Galegos (atual San Felices de los Gallegos), Ermesende (atual Heirmisende) i Oulibença (ancluindo l'atual munecípio de Táliga). Oulibença i Táliga atualmente stan admenistradas pula Spanha mas Pertual inda mantén ua reclamaçon subre la soberanie dessas dues bilas.