Quemunidade de ls Paízes de Léngua Pertuesa

La Quemunidade de ls Países de Lhéngua Pertuesa (CPLP) ye ua ourganizaçon assinada antre países lusófonos, qu'anstiga l'aliança i l'amisade antre ls assinantes. La sue sede queda an Lisboua.

Quemunidade de ls Países de Lhéngua Pertuesa

IV Cunferéncia de ls Xefes de Stado i de Gobierno de la CPLP, Brasília, 1 de Agosto de 2002.

L'atual Secretairo Eisecutibo de la CPLP ye Domingos Simões Pereira, de la Guiné-Bissau.

Formaçon i Países-Nembros eiditar

La CPLP fui criada an 17 de Júlio de 1996 por Angola, Brasil, Cabo Berde, Guiné-Bissau, Moçambique, Pertual i San Tomé i Príncepe. Ne l'anho de 2002, passado cunquistar andependéncia, Timor-Lheste fui acolhido cumo paíç antegrante. Na atualidade, son uito ls países antegrantes de la CPLP.

Anque de l'eniciatiba, la CPLP ye ua ourganizaçon moça buscando poner an prática ls oubjetibos d'antegraçon de ls territórios lhusófonos. An 2005, nua reunion an Lhuanda, Angola, la CPLP decediu que ne l die 5 de Maio serie comemorado l Die de la Cultura Lusófona pul mundo.

Países-nembros eiditar

 
Países de la CPLP.

Ouserbadores associados eiditar

Ls ouserbadores associados son la República de la Guiné Eiquatorial i la República de Maurícia. Ambos ls países fúrun admetidos cumo ouserbadores ne l decorrer de la VI Cunferéncia de Xefes de Stado i de Gobierno rializada an Bissau an Júlio de 2006. Na Cimeira de Lhisboua, que tubo lugar ne l die 25 de Júlio de 2008, fui la beç de la formalizaçon de l'admisson de la República de l Senegal cumo ouserbador associado.

Ourganizaçon de la Quemunidade eiditar

La Quemunidade ye regida pul "Secretariado Eisecutibo" que studa, scuolhe i amplementa planos políticos pa l'ourganizaçon. Queda an Lisboua. L mandato de l Secretairo Eisecutibo dura dous anhos, passible dua releiçon.

La "Cunferéncia de ls Xefes de Stado i de Gobierno", bienal, studa las prioridades i ls resultados de la CPLP. L plano d'açon ye tomado pul "Cunseilho de ls Menistros de ls Negócios Strangeiros i Relaçones Steriores", qu'acuntece anualmente. Hai inda ancuontros mensales de l "Comité de Cuncertaçon Premanente".

La bandeira de la Quemunidade de ls Países de Lhéngua Pertuesa ostenta uito alas an formato de circlo. Cada ua dessas alas repersenta un nembro de la CPLP. Antes de la feliaçon oufecial de Timor-Leste, habie siete alas.

Ber tamien eiditar

Lhigaçones sternas eiditar