Martinchel ye ua freguesie pertuesa de l cunceilho de Abrantes. Situada acerca de la Barraige de Castielho de Beche, apersenta potencialidades an termos turísticos pula prossimidade de l speilho de auga de la segunda maior albufeira pertuesa (an superfice). Ten 17,10 Km² de ária, 604 habitantes an permanéncia (2011) i densidade 35,3 h/Km².

Eilemientos de l Mesolítico i Neolítico eiditar

Para alhá de la Anta de Bal de la Laje (repersentando l megalitismo enicial), stan inda referenciadas nesta zona la Mamoa de Castielho de Beche i la Anta de l Alqueidon (Martinchel).

Azenhas eiditar

Azenha de ls Cabrizes – queda ne l leito de l riu Zézere, próssimo de la borda squierda, cerca de 300 metros la jusante de la foç de l Ribeiron i tamien la jusante de Castielho de Beche.

Azenha de la Boca de l Rieiro ó de ls Matos – queda na borda dreita de l riu Zézere, an frente a la foç de l Ribeiron i a jusante de Castielho de Beche.

Azenha de Pelores – na borda dreita de l Zézere, a jusante tanto de la foç de l Nabon cumo de Castielho de Beche.

Azenha de ls Frades – na borda squierda de l Zézere, junto a la foç de l Rieiro de l Bal de la Azenha, la montante de la foç de l Nabon i a jusante de Castielho de Beche. Pregunte na zona subre la localizaçon sata destes monumientos.

Caneiros eiditar

Ye coincida la localizaçon de bários caneiros, tanto la montante de Castielho de Beche (que quedórun submersos cula auga de la Albufeira) cumo a jusante desse local. A títalo de eisemplo, coince-se ls Caneiros de la Barca Nuoba (Caneiro de la Mansa i Caneiro de l Oulibeira, adonde se diç que haberian muorto un home que iba a roubar peixe) i l Caneiro de l Rei, al fondo de l lugar de Casal de l Rei.[1]

Curjidades eiditar

Antre ls anhos de 1859 i 1911, l més cun maior númaro de batizados an Martinchel fui l de Febreiro, cun 83 registos, anquanto aquel an que se registórun mais nacimientos fui Janeiro (70). L lugar de Outeiro ancabeça la lista, cun 62 nacimientos an 52 anhos, seguido de ls lugares de Casal de l Rei (51), Bilelas (43), Almoínha Bielha (39), Alagoa (23) i Bal de la Azenha (20).

Fuontes

  1. Martinchel – Dos Primórdios à Actualidade, M. Pereira, 1997

Lhigaçones sternas eiditar